čtvrtek 11. dubna 2013

Roštírny


Tak se na obě starší kolena, (levé víc) vracím někam na přelom let, kdy byla obě ještě pružná. Zalíbení, dnes už vyčpělým land-artem a konceptuálním uměním, (nahrazeno povětšinou vášnivým vrstvením, kdy banální vrstvy jsou ve výsledku násobeny v úžasný zážitek, případně ještě doklonovaný, či dosaturovaný) se projevuje především na venkově, kam zajíždím ve chvíli výtvarného vzepětí.
Držím se toho, že dílo musí být hotové za jeden tvůrčí den, včetně pořízené fotografie, či celého cyklu. Fotografie je totiž tím, co nakonec nabízím divákovi. Dílo se realizuje většinou na utajeném místě (kvůli novinářům, či potulným fotografům).

V tomto případě jsem použil jako vždy pouze ruční nástroje a svoji vlastní, už starší energii. Postupuji tak, že nejdříve si skicnu záměr, tedy včetně kompozičního rozvržení, abych pak nemusel řezat. Moc rád využívám i kulis, které v krajině nacházím. Takové prostředí má pak pro realizaci záměru přednost. Kvalitní pozadí je v takovém záměru k nezaplacení.

Tvorbu jsem začal už brzo ráno s odhadem, že prosekat se do zamýšlené kompozice nebude až tak snadné. Navíc jsem měl obavu, že konkurence odnese po zimě báječně kontextové pozadí. Tedy nebylo možno nic odkládat. Sekání šlo nakonec rychleji, než bych čekal. Řezání do plánované kompozice dalo naopak mnohem více práce, než jsem si poznamenal do rozpisu. Stále bylo nutno sledovat aktuální předpověď počasí, zda sněžení přijde skutečně až v době, kdy bude dílo hotovo, stativ postaven, dílo proměřeno expozimetrem a film navinut na kartu ve správné délce.

Nakonec, už sotva záda si rovnaje a s rukama téměř u země, bylo možno přesně v rozhodujícím okamžiku odhodit pilu a vrátit sekeru. I se stékajícím potem do očí pak bylo snadné exponovat a zajistit dílo pro další generace. Rošťárna se i tentokrát dočkala kompletní realizace.





Jel jsem tudy asi za týden, domorodci postupně nakládali na koňské povozy umělecké dílo i pozadí. LAND-ART těžký život má i na našem venkově. Fotografie je však věčná.