úterý 28. května 2013

Divlji Konji

Dlouho plánovaná cesta na několik dnů k přátelům do Bosny, původně žádný bod „fotografování koní ve volné přírodě“ neměla. Tato možnost byla zařazena do vize až těsně před cestou, díky šikovnému dotazu, který směřoval mimo turistické nabídky a který bych já, neználek prostředí i místní řeči, nikdy vznést nemohl. Dlouhodobá znalost prostředí se v takových případech prostě nahradit nedá.

Ten den jsme pak vyjížděli z centrální Bosny směrem na jih s tím, že kolem poledne se setkáme s člověkem, který nás odveze na místo, kde bychom mohli fotografovat stádo koní. Tu možnost jsme přijali bez záruky, neb koním se poručit nedá. Od počátku jsme to brali jako příležitost k zajímavé cestě, kterou si užijeme v pohodě a klidu našeho vzácného setkání. Koně byli něčím navíc, a tedy případné jejich minutí by nám dobrou náladu nepokazilo.


Cesta na jih ubíhala a krajina se měnila. Cílem bylo místo v Západobosenském kantonu, na okraji pohoří Cincar (2005 metrů nad mořem) a poslední čtvrtina cesty mně pohledem do krajiny připomínala severské země, až kamsi málem k polárnímu kruhu. Široká, kamením posetá krajina, mnohdy bez výraznější vegetace, s řídkou zástavbou. Míjeli jsme ale místa, která nás neomylně kotvila do děsů nedávných etnických válek této části Balkánu.
Romanova poznámka při této zastávce, o žádné jistotě při vstupu na tuto půdu, směřovala k minám, které jsou i po těch letech stálou a naprosto reálnou hrozbou na mnoha místech, tohoto svým způsobem nešťastného kusu Evropy. Dobře věděl, o čem mluví a nebylo třeba mne přemlouvat k návratu na bezpečný asfalt.

Po příjezdu jsme se usadili, k jak jinak než výborné kávě, a vyčkali příchodu muže, který nás měl provázet do tak řečeno „koňského světa“. Poté nasedli do jeho letitého terénního auta a vydali se na cestu.

To byl počátek bourání všech představ, které jsem měl. Nekonal se krátký přejezd na louku za městem, ale výjezd stoupáním, připomínajícím dobývání stolové hory někde v Jižní Americe. To ale také rychle ukázalo, že auto řídí profesionál s přesnou rozvahou a chybějícím sklonem pro předvádění hrdinských kousků. Později jsme právě toto mnohokrát tiše i nahlas ocenili.

Po kamenitých cestách, kde by auto v protisměru nemělo šanci projet, jsme vystoupali na planinu, posetou vápencovými skalami, kameny, řídkým porostem a obklopenou ještě vyššími horami ze všech stran. Nadmořská výška 1300-1400 metrů. Chyběli už jen Siouxové a nějaký ten Apač. Ta krajina byla, ne náhodou, s tou z filmů s Vinetouem prakticky identická. Chyběli také koně. Krásná volná krajina bez jediného koníka. Vlastně jsme to tak spíše čekali a přesto, to byla nejásavá chvilka. Chvilku to vypadalo na ještě jeden pokus a dost. To byla ovšem naše představa, nikoli našeho průvodce, což jsme s povděkem zjišťovali pak celé odpoledne až do podvečera, v jeho neskutečném zanícení ukázat nám kus země, kterou evidentně miluje a ví o ní vše.

Po krátké cestě touhle indiánskou zemí se v dálce doslova zjevil první kůň.


Byl prvním ze stáda, které tu žije v počtu přibližně dvou set dospělých koní a k tomu momentálně čtvrt stovky hříbat. Stádo volně žijících koní, z nichž naprostá většina nikdy nepoznala uzdu a ohradu. Jen v letech války docela nedávné, když zdejší lidé utíkali za hranice před běsy, pouštěli svoje ustájené koně na svobodu a ti se pak přidávali k těm volně na plošině žijícím.


Moje optimistická představa byla taková, že Monika s Romanem budou dlouhými skly fotografovat v dálce se pasoucí koně a já budu se svou R-jedničkou fotit je, jak jim to při tom fotografování sluší. Vůbec jsem si totiž neuvědomoval, že náš průvodce i jeho auto jsou pro ty koně zárukou bezpečí. Je to on, kdo je vídá každý den a v kruté zimě je nenechá na holičkách, když potravy je málo. Je to on, co kazí pytlákům (říkají jim tu-řezníci) jejich čím dál častější lovy těchto ušlechtilých zvířat. Tihle koně prostě vědí svoje.

Nastalo to, co zažijete jen málokdy. Postupné přibývání koní z horizontu směrem k nám, sytilo mezi námi esence pocitů, které ústili v úžas a jakousi neskutečnost nastalé situace. V tu chvíli přestanete mít smysl pro nějaké experimentální kompozice i abstrahující úlety a pokorně se vracíte k základu, doslova přikovaní k zemi právě viděnou scénou.

V tu chvíli jsem se začal pohybovat v ohniskové vzdálenosti 24-35, při cloně devět, v časech někde mezi 1/125-250. Tak tomu zůstalo po většinu času. Žádný filtr, žádný bracketing, ale sekvenční snímání v kontextu s mimořádnou světelnou vyrovnaností scény. Všechny fotografie v článku jsou prakticky bez ořezu. Díky neznalosti zdejší lidské řeči, jsem na rozdíl od přátel nepostřehl upozornění našeho průvodce, které situace a jaké vzdálenosti jsou pro nás ještě bezpečné. Naopak, k mému překvapení s pochopením vnímali moji češtinu koně. Existuje několik, doufejme neprodyšně utajených fotografií, které by o tom mohly říci své.

Podařilo se tak vyfotografovat jinak se stále schovávající hříbata, která jsou navíc ještě pod ochranou a dohledem klisen i vůdců jednotlivých klanů.

Možná zrovna tady je to místo, kdy je potřeba říci, že různé úlohy členů stáda i členění na klany před vámi postupně vyplouvá a není možné si je neuvědomit. Pozorování tak dostává další rozměr. Zastavíte se a nic jiného nevnímajíce před vámi běží film vztahů ohradou nespoutaných zvířat.

Stáváte se svědky hygieny, krášlení či starostí o cosi zakousnutého v koňském těle. Stáváte se pro koně lhostejností a s podivem právě o to je to lepší.

Stáváte se svědky rituálů koňských lásek či náklonností a připadáte si tak trošku nepatřičně v úloze lapače privátních okamžiků.

Stáváte se svědky předzvěstí bojů, divokých koňských tanců a tušíte nesmlouvavost i krutost.




Po třech hodinách, kdy jsme my tři dohromady exponovali stovky záběrů a mnohdy při tom ztráceli pojem o čase, přichází loučení. Za tu dobu jsme na planině prošli kilometry a znovu žasli nad tím, že planina má svoje zákoutí a svoje prolákliny. Jdete a najednou se díváte směrem dolů, kde se pase malé stádo koní. Před pár kroky nebylo kolem jediného koně. Loučíme se, aniž jsme za tu dobu potkali jediného turistu, a jiné než to naše auto. To jen v jednu chvíli k nám přišel pes, který se oddělil kdesi od stáda ovcí, a už se mu to zalíbilo. Zmizel, jak přišel a my za chvíli zmizeli také, usazeni v autě a plni pocitů, které v nás jistě dlouho zůstanou.

Pomalu projíždíme plošinou a ta s podivem hned tak nekončí. Zastavujeme se na louce, do které ústí. Pořizuji jeden záběr naší výpravy, momentálně obdivující místní květy a nejeden záběr zdejší mimořádně krásné krajiny. S podivem nikam nespěchá náš průvodce a my tedy už vůbec ne.

I v tomto případě má naše cesta svůj konec. Po další cestě s vyprávěním našeho průvodce, zabíhajícím až do válečných dějů let nedávných, zastavujeme na posledním výhledu, než definitivně sjedeme do města, kde naše cesta s ním započala. Dost charakteristický výhled do zdejší krajiny uzavírá tuto cestu, po které se nám v hlavách prochází nikdy neviděná koňská krása. Tady poprvé a naposledy nasazuji polarizační filtr. Čeká nás loučení a pak už i naše auto pro cestu, která ráno započala desítky kilometrů na sever od této planiny.



Domů přijíždíme už za šera. Unavení, ale s vědomím i přesahu končícího mimořádného dne. Karty našich fotoaparátů mizí ve slotech počítačů a pak při troše červeného vína, až daleko přes půlnoc promítáme, co jsme vyfotografovali. Je to stav, kdy zážitky předčí o víc jak koňskou délku hlad po nalezení mimořádné, nikdy nevídané fotografie. Byl to zážitek, který spolu sdílíme a dlouho tomu tak bude. Těch několik, vlastně docela nesvětových fotografií, je k tomu cosi, co vám může alespoň trochu přiblížit, o čem to bylo.