středa 15. května 2013

PANORAMIO, digitální (cirkus) Orbis Pictus


Mapy, nikoli papírové, se pro mnohé z nás staly běžnou součástí života. Těmi, co jsou třeba historickými na různých stránkách internetových portálů počínaje, přes ty, co se staly všedností na malých obrazovkách na palubovkách našich automobilů, až k těm, co máme on-line v našich moudrých mobilních telefonech. Asi nejvíce však používáme mapy na obrazovkách našich počítačů, případně tabletů. Výběr je v nich bohatý, a jedním z nejvýznamnějších poskytovatelů je jak jinak, gigantický Google.

Postupem času jsem se mu nevyhnul ani já. Všechny možné, jeho postupně se rodící vymoženosti jsem asi vyzkoušel, včetně Google Earth, a dnes i toho malého žlutého panáčka, kterého když přetáhnete do mapy, můžete ho následovat pohledem přímo do ulic či krajiny jako na filmovém pásu. To tedy pokud v těch místech už byl vezen s kamerou v ruce.

Vnímal jsem i obrázky, které jsou porůznu rozesety po celém světě, pokud si mapu prohlížíte a zaškrtnete si je jako možnost k vidění. Nevím proč, ale nikdy jsem se ani do minimální hloubky nezaobíral myšlenkou, kde se tam vlastně vzaly. Spokojil jsem se s prvotním úsudkem, že pánové co jsou zaměstnaní v Google jezdí po světě a fotografují. A ty fotky tam potom navkládají. Až před časem jsem za tímhle obrázkovým cirkusem našel to, co se jmenuje PANORAMIO. Jistě si teď poklepete na čelo nad mým poněkud pozdějším zapalováním. Pokud jste dočetli až sem a tento cirkus znáte, pak by bylo pro vás další čtení tohoto článku asi nezáživné a o kousek dál na ve svém prohlížeči jsou jistě zajímavější články ke čtení.

Proklikal jsem se tak do galerie, kam jak jsem zjistil, den co den přibývá od mnoha lidí z celého světa čtyřciferný počet fotografií, jež podle jejich úsudku hledí hledáčkem na všechny možné strany, kudy oni procházejí či projíždějí. Galerie je to navíc docela sofistikovaná, včetně možnosti komentování, řazení do různých kategorií, autorů dle jejich přání do různých skupin, a také s možností přihlásit fotografie do pravidelných soutěží. Ostatně, vše si můžete sami vyzkoušet. Fotí se prostě vším a fotí se téměř cokoli, s důrazem na cestopisné snímky, aby když někdo někam cestuje, mohl už dopředu na této mapě vidět, jak to tam asi vypadá, nebo co může vidět. Fotí naprostí začátečníci a dá se říci i profíci. Tím je řečeno vše i o kvalitě fotografií.

Když si nastavíte k odběru jejich RSS kanál, můžete si být jisti, že se Vám zatočí hlava. Nicméně, tak na týden doporučuji všem, je to opravdu báječná chvíle zeměpisu, když vám to pak prolétává moudrým telefonem.

Kdysi, v počáteční době této vymyšlenosti, okamžitě každá vložená fotografie byla generována do mapy, dle zadání souřadnic vkládajícím autorem. Kdyby tomu tak bylo dnes, byl by takto znázorněný svět pokrytý salátem neproniknutelným, mnohdy kvality mírně řečeno pochybné a pro cestování nepoužitelné.

Dnes to funguje tak, že když fotografii vložíte, jste (tedy vaše fotografie) sice na galerii, ale ne na mapě Google Earth. Co půjde na mapu, o tom jednou za čas rozhoduje porota odborníků, kteří se scházejí někde v kanceláři Google a schvalují, co bude pro Google mapy reprezentativní a adekvátní, a co už ne. Síto to musí být úžasné, při tak obrovském počtu, den co den vkládaných fotografií do Panoramia.

Pokud se do těch jejich pravidel a představ vejdete, může se stát, že příští cestovatelé budou nahlížet prostřednictvím vašich obrázků do míst, kam se chtějí vydat. A přes ty obrázky, kliknutím na nabízený odkaz, se pak mohou dostat tak trochu i k vám, do vašich galerií a na vaše blogy či G plusy.

Následně několik příkladů, míst z loňského roku, kdy jsem použil různé druhy náhledů, tak jak si je můžete na Google mapách zvolit sami, dle účelu, který momentálně tím hledáním sledujete. Mimo čtvrtého příkladu, všechny další fotografie najdete na Google Earth.


V případě, že používáte ve svém mobilním telefonu operační systém android, pak si můžete zdarma stáhnout aplikaci PanoramioViewer a užívat si, třeba v čekárně u zubaře, obrázků z celého světa. O aplikaci Google Earth to platí samozřejmě také. Tam navíc můžete užívat působivých virtuálních horizontů, kde se vám při cestování ukazují fotografie míst přímo před výhledem vašeho virtuálního dopravního prostředku.


  



___________________________________________________







___________________________________________________





___________________________________________________





___________________________________________________






___________________________________________________





___________________________________________________



___________________________________________________




___________________________________________________