neděle 5. května 2013

FOTO NOVINKY ve vašem androidu


Máte rádi fotografii a vše s ní spojené?
Zajímáte se o aktuální dění v oblasti fotoaparátů?
Chcete se naučit něco nového?
Zkuste aplikaci "Foto novinky", kde můžete ve svém zařízení sledovat vždy aktuální informace ze světa fotografie, včetně několika zajímavých fotoblogů.

Tak takhle začíná na Google PLAY úvod prezentace docela nové, šikovné android aplikace, o které jsou moje následující řádky.





Novinek je na síti sítí každý den publikováno spousty. Zpravodajské portály a redakční štáby nabízejí jednu novou zprávu těsně po té předcházející. Už delší dobu mnozí z nás používají například rss čtečky, ze kterých pak podle času a chuti čerpají informace ze zdrojů, které si samy zvolí, či jsou předvoleny tvůrcem takové aplikace. Podstatným momentem v rozšíření téhle distribuce informací byl rychlý růst prodeje chytrých telefonů a tabletů. V nich používaný systém Android (ale i jiné) umožňuje vysoký komfort při získávání takových informací prostřednictvím aplikací, o kterých se nám před nedávnem ani nesnilo. Většina z nich je pro koncového uživatele zdarma, či ve variantě za mírný jednorázový poplatek. Za všechny bych tu mohl teď jmenovat třeba FEEDLY nebo gReader, které dnes patří mezi nejrozšířenější a uživatelsky velice příjemné a přitom sofistikované aplikace.

Takové aplikace většinou nabízejí, či je můžeme používat dle svého uvážení, pro celé spektrum společenských témat najednou. Jak se říká zprávy všeho druhu, od sportu až třeba po předpověď počasí, či reportáže z politického dění, jak je agentury či autoři publikují z celého světa.

Na stejném principu se čím dál více začínají prosazovat i specializované, oborové, či zájmové aplikace. Novinkou je nyní jedna česká, která se snaží soustřeďovat dění kolem fotografie, fotografování a fotografické techniky.  Aplikace se jmenuje Foto Novinky a najdete ji ke stažení zdarma na Google PLAY. S výše uváděným FEEDLY či gReader je co do uživatelského prostředí ne až tak odlišná, ale soustřeďuje v sobě zdroje tak jak je autor a programátor v jedné osobě vybral a nabídl čtenářům. Přesný seznam zdrojů je vypsán ZDE na GP, společně s podrobnostmi a dalšími náhledy k těm co vidíte nyní tady v mém článku.




Aplikace má i dva widgety, který si můžete přímo umístit na obrazovku svého mobilního zařízení, jednoduše zvolit parametry a pak listovat a vybírat články, které si chcete přečíst. Jednotlivé položky můžete dle libosti sdílet při využití mnoha aplikací. Samozřejmě si také nastavíte interval aktualizace, tedy v jakých intervalech vám budou nabízeny nové články a doby archivace. Z takto servírovaných položek a náhledů můžete rovnou přecházet na webové stránky, kde byly články a fotografie publikovány. Tedy vybrané veřejné galerie, privátní internetové stránky a blogy, působící na českém internetu a zabývající se fotografováním jako zaměstnáním či koníčkem, který nás baví.


Vybírání jistě bude dále autorem optimalizováno. Kruh se rozhodně, co se nabídky zdrojů týká, neuzavřel. U tak mladé aplikace je to logické. Je tedy na co se těšit.

Autorem aplikace je Daniel Kasal.